Informacja o członkach GO
W lipcu 2017 roku, w Janowie niedaleko Karczewa, miejscowości zwanej często Centrum Pomidora w Polsce, powstała Grupa Operacyjna EPI JANÓW.eu. W jej skład weszli:
Gospodarstwo Ogrodnicze Piotr Kociszewski
Gospodarstwo Ogrodnicze Piotr Kociszewski powstało w 1998 r. z inicjatywy ojca Piotra, Mieczysława Kociszewskiego. W pierwszym etapie wybudowano szklarnię o powierzchni 1.2 ha. Gospodarstwo do roku 2003 było prowadzone przez Mieczysława Kociszewskiego oraz brata Piotra – Roberta Kociszewskiego. W 2003 została wybudowana druga szklarnia o powierzchni 2.1 ha . Od roku 2005 gospodarstwo należy do Grupy Producentów Warzyw Szklarniowych Vegapol. W roku 2012 zostało wybudowane gospodarstwo w nowej lokalizacji Dziecinów . W chwili obecnej produkcja odbywa się na powierzchni 6 ha. Gospodarstwo posiada Certyfikaty GlobalGap i Integrowanej Produkcji .W produkcji dominuje odmiana pomidora malinowego Tomimaru Mucho.

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie to najstarsza w kraju uczelnia rolnicza i przyrodnicza, której początki sięgają 1816 roku. Szkoła jest prężnym ośrodkiem akademickim, cieszącym się uznaniem i niesłabnącym zainteresowaniem młodzieży i kadry dydaktycznej w kraju i za granicą, cenionym za dbałość o jakość kształcenia, wierność najlepszym tradycjom uniwersyteckim, otwartość na zmiany oraz dynamiczny rozwój.
Nowoczesne centra badawcze, pracownie i laboratoria XXI wieku, którymi dysponuje Uczelnia oraz obecność wybitnych ekspertów, pozwala na kształcenie i prowadzenie badań naukowych na światowym poziomie oraz transfer wyników do gospodarki, co ma wpływ na innowacyjność i postęp m.in. w rolnictwie, gospodarce żywnościowej czy medycynie i przyczynia się do wzrostu znaczenia polskiej nauki w świecie.

Grupa Producentów Owoców i Warzyw VEGAPOL Sp. z o.o.
Grupa Producentów Warzyw Szklarniowych „VEGAPOL” Sp. z o. o. jest producentem warzyw szklarniowych. Swoją działalność prowadzi w centralnej Polsce. Siedziba mieści się w Janowie – przy trasie Warszawa – Puławy. Grupa zarejestrowała działalność w 2003 roku, ale jej członkowie uprawą warzyw, (która jest kontynuacją tradycji rodzinnych) zajmowali się wcześniej, przed rejestracją spółki.
Utworzenie Grupy pozwoliło rozpocząć współpracę z firmami uznanymi na świecie w zakresie zaopatrzenia w środki produkcji warzyw szklarniowych.
Dzięki koncentracji produkcji, w ciągu kilku miesięcy Grupa stała się jednym z większych producentów warzyw świeżych w kraju – produkcja pomidorów oscyluje w pobliżu 3,0% ogólnych zbiorów pomidorów spod osłon w Polsce.
Grupa koncentruje się na uprawie pomidorów. W uprawie warzyw bazuje na ochronie biologicznej, stosuje nowoczesne technologie, które spełniają wszystkie normy europejskie, potwierdzeniem tego są certyfikaty GlobalGap. W 2012 roku grupa spełniła wymogi i otrzymała certyfikat BRC, a także na wniosek grupy Ministerstwo Rolnictwa przyznało jej prawo do oznakowania swoich produktów znakiem „POZNAJ ZDROWĄ ŻYWNOŚĆ”.
Grupa przystępując do realizacji Programu Operacyjnego dysponuje 35,74 hektarowym kompleksem szklarniowym. Każdy z członków Grupy wniósł do grupy swoje najlepsze doświadczenia, stąd Grupa może się pochwalić osiągnięciami w jakości produkcji.
Warzywa przygotowywane są w centralnym magazynie który mieści się w miejscowości Całowanie 111 G. Pomidory sortowane są według oczekiwań odbiorcy. Towar do sprzedaży sortowany a także pakowany jest na nowoczesnych maszynach, dzięki czemu Grupa jest w stanie zapewnić każdą ilość idealnie przygotowanych pomidorów w 4 klasach wielkości i 12 odcieniach wybarwienia.
Podstawową tendencją w prowadzeniu upraw szklarniowych pomidorów jest stosowanie metod, które dają gwarancję, że sprzedawane warzywa są zdrowe i nie zawierają zanieczyszczeń pochodzących ze środków chemicznych.
Rolnictwo Integrowane – stanowi system gospodarowania uwzględniający wykorzystanie w sposób zrównoważony postępu technologicznego i biologicznego w uprawie, ochronie
i nawożeniu roślin przy jednoczesnym zapewnieniu bezpieczeństwa środowiska przyrodniczego. Jest to także alternatywa dla rolników, którzy z różnych względów nie chcą przejść na metody ekologicznej uprawy, a mają świadomość negatywnego wpływu nadmiernej chemizacji rolnictwa. W nowoczesnej technologii produkcji rolniczej stosowanie nawozów i środków ochrony roślin jest konieczne, ale niekiedy może powodować zagrożenie dla środowiska. W Integrowanej Produkcji szczególną uwagę przywiązuje się do zmniejszenia roli środków ochrony roślin, stosowanych dla ograniczenia agrofagów do poziomu niezagrażającego roślinom. W tej technologii uprawy dąży się do zmniejszenia stosowania nawozów i innych środków tak, aby tworzyły one system bezpieczny dla środowiska, a jednocześnie zapewniały uzyskanie plonów o wysokiej jakości i wolnych od pozostałości substancji uznanych za szkodliwe (metale ciężkie, azotany pozostałości po środkach ochrony).
W celu podniesienia jakości produkcji coraz częściej stosowany jest certyfikowany materiał nasadzeniowy, który umożliwia ujednolicenie metod produkcji, gwarantuje odpowiednie parametry produkowanych warzyw, ułatwia zbiory i sprzedaż plonów poprzez zdeterminowanie czasu wegetacji, kosztów uprawy oraz czasów przechowywania co wpływa także na obniżenie kosztów produkcji.
Ze względu na charakter uprawy pomidorów i ogórków coraz więcej uwagi przywiązuje się do czynników fitosanitarnych. Uprawa, sortowanie, pakowanie, przechowywanie i transport muszą być stale ulepszane, aby dostarczyć klientowi produkt najzdrowszy i w najwyższym stanie jakościowym.
Bardzo ważnym aspektem handlowym jest przygotowanie produktów do sprzedaży tak aby odpowiadały one zapotrzebowaniu na rynku. Stosowanie odpowiednich maszyn sortujących, opakowań oraz maszyn pakujących czyni ten proces bardziej efektywnym oraz umożliwia szybkie dostosowanie produkcji do potrzeb klienta. Niezbędna jest możliwość podziału pomidorów i ogórków na klasy ze względu na wielkość i kolor. Stosowanie odpowiednich opakowań jest również bardzo ważne ze względu na bezpieczny transport warzyw do klienta.
Ponadto pomidory powinny być, jako produkty ulegające relatywnie szybkiemu zepsuciu przechowywane przy zagwarantowaniu odpowiedniej wilgotności powietrza i temperatury. Trwałość tych produktów może być przedłużona poprzez ich umieszczenie w chłodniach i pomieszczeniach wentylowanych lub o kontrolowanej atmosferze. Niezbędne jest, więc stosowanie odpowiednich urządzeń chłodniczych, klimatyzatorów oraz hal klimatyzowanych przeznaczonych do przygotowywania produkcji do sprzedaży i magazynów.
Promocja wyprodukowanych warzyw polega przede wszystkim na przekazywaniu klientom informacji dotyczących właściwości odżywczych i zdrowotnych a także warunków dostaw: warzywa ekologiczne, integrowane, minimalizacja ochrony chemicznej, różne klasy i odmiany, opakowania itp.
Działania na wyżej wspomnianych polach stają się coraz bardziej istotne i muszą być brane pod uwagę przy osiąganiu celu, jakim jest jak największy poziom sprzedaży, ale należy wspomnieć także o tendencjach, jakie panują przy uprawach pomidorów pod osłonami.
Firma Alinex Alicja Brdyś jest firmą doradczą, rodzinną z ponad 20-letnią tradycją. Współpracuje z ośrodkami akademickimi i biznesowymi w Polsce i Europie. Specjalizuje się w stosowaniu inżynierii finansowej, dopasowując rozwiązania i modele do konkretnej sytuacji zgłaszanej przez swoich klientów. Podobnie jak pozostali członkowie grupy Operacyjnej jest entuzjastą wdrażania innowacji w rolnictwie i przemyśle rolno-spożywczym. Zorganizowała i uruchomiła wiele Grup Operacyjnych w obszarze produkcji roślinnej i zwierzęcej. Specjalizuje się także w doradztwie w zakresie inwestycji, przetwórstwa, promocji i marketingu.
Kontakt: tel. 509 19 20 90
e-mail: brdys@alpha.pl