
Celem badań naukowych realizowanych przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie jest wykazanie wysokiej efektywności innowacyjnej technologii produkcji pomidora malinowego w okresie zimowym w Polsce, która polega na zastosowaniu doświetlania uprawy lampami LED oraz szkła dyfuzyjnego w stosunku do technologii tradycyjnej z doświetlaniem lampami sodowymi i typowym szkłem stosowanym w szklarniowych obiektach produkcyjnych.

Badania prowadzone są w Szklarniowym Ośrodku Doświadczalnym SGGW w trzech, jednakowej wielkości kamerach uprawowych. Podłożem do uprawy jest wełna mineralna. W każdej z trzech kamer posadzono rośliny pomidora malinowego szczepione na podkładce, dwupędowe. Kamera kontrolna jest oszklona szkłem powszechnie stosowanym w obiektach szklarniowych w kraju i wyposażona w lampy sodowe, oświetlające rośliny z góry. Druga kamera oszklona jest szkłem dyfuzyjnym, którego zadaniem jest lepsza dystrybucja światła słonecznego w szklarni. Szkło dyfuzyjne daje światło rozproszone, które z większą intensywnością oświetla liście położone w dolnych partiach rośliny, co przekłada się na efektywniejszą dystrybucję składników pokarmowych w roślinie i uzyskanie większego plonu. Kamera ta również wyposażona jest w lampy sodowe, oświetlające rośliny od góry. Trzecia kamera jest oszklona szkłem dyfuzyjnym i wyposażona w doświetlanie lampami LED. Lampy te są zawieszone u góry i oświetlają rośliny od góry oraz umieszczone są między rzędami roślin pomidora i oświetlają rośliny w niższych ich partiach. Przez cały okres uprawy rośliny są codziennie nawożone pożywką razem z nawadnianiem, kontrolowana jest temperatura i wilgotność podłoża oraz powietrza. Poprzez system komputerowy są monitorowanie i optymalizowanie wszystkie parametry uprawy. Analiza pożywki z kapilary i drenażu wykonywana jest w celu oceny ilości podawanych składników pokarmowych i parametrów pH i EC . W celu oceny stopnia odżywienia roślin są pobierane liście pomidora do analiz na zawartość makro i mikroelementów. Rośliny są poddane też zabiegom pielęgnacyjnym do których zaliczamy: prowadzenie roślin na dwa pędy (systematyczne usuwanie pozostałych pędów), codzienna ocena wzrostu i rozwoju roślin oraz ochrona przed chorobami i szkodnikami. Z chwilą pojawienia się pierwszych dojrzałych owoców (po około 2,5 miesiącach od posadzenia roślin), zaczynają się systematyczne zbiory owoców. Owoce są zbierane 2 razy w tygodniu. W plonie z kamer doświadczalnych określona jest liczba i masa owoców handlowych i owoców porażonych suchą zgnilizną (owoce z ciemnobrązową plamą ma wierzchołku). Plon handlowy jest określony z podziałem na klasy wielkości owoców (owoce duże, średnie i małe).

Owoce, z każdej z trzech kamer, dwa razy w okresie plonowania, zostaną poddane analizie jakościowej. Ocena jakościowa owoców dotyczyć będzie ich barwy, składu chemicznego (zawartość witaminy C, pH i EC soku komórkowego, sumy karotenoidów, beta-karotenu, likopenu, kwasowości ogólnej, zawartości cukrów ogółem, stosunku cukrów do kwasów oraz zawartości soli mineralnych K, P, Ca i suchej masy) i oceny sensorycznej na którą składa się ocena walorów zapachowych, smakowych i barwy owocu.


